Je bekijkt nu Hippocrates van Kos
zelfhelend vermogen

Hippocrates van Kos

Hippocrates van Kos (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de ‘vader’ van de westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Maar de benadering van Hippocrates was anders en voor die tijd heel revolutionair. Tot de 5e eeuw voor Christus was men er namelijk van overtuigd dat ziekte en dood werden veroorzaakt door straffen van de Griekse goden. Daarom was in die tijd de taak van de dokter niet veel meer dan het aansporen van zieke patiënten om te bidden en offeren aan de (half)god van de genezing: Asklepius. Deze god wordt meestal afgebeeld als een slang gekronkeld om een staf (esculaap), welke nog steeds wereldwijd gebruikt wordt als symbool voor artsen en apothekers.

Hippocrates was één van de eersten in de westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Waardoor hij dus de geneeskunde in de westerse wereld uit de sfeer van toverij en godsdienst haalde.Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam.

Hij had 3 belangrijke pijlers waarop hij zijn theorie bouwde:

✔️ Onze gezondheid hangt nauw samen met de toestand van onze lichaamssappen. Dit noem je de humoraalpathologie. Dit heeft te maken met sappen als slijm, bloed, en (zwarte en gele) gal. Zwart moet hierin meer als iets symbolisch gezien worden.
✔️ Centraal staat het genezingsproces door middel van ons zelfherstellend vermogen ook wel ‘physis’ genoemd. Dit kan je zien als een natuurlijke helende kracht die volgens Hippocrates zorgde voor een optimale verhouding tussen de lichaamssappen. Let wel, er kon toen nauwelijks iets op een wetenschappelijke manier gemeten worden.
✔️ Er is geen scheiding tussen lichaam en geest.

🔥 Doe mee met onze Workshops en ervaar zelf wat er allemaal mogelijk is!

Geef een antwoord